Pvc Nedir ?

Pvc Nedir

PVC, yaygın deyimi ile ''vinil'' , (Poli Vinil Clorür) kelimesinin kısaltılmış şeklidir ve petrol (veya doğalgaz) ile tuz'dan petrokimya tesislerinde üretilen, formülü -(CH2-CH2) olan bir polimer türüdür. Bu polimer, çeşitli katkı maddeleri ile harmanlandıktan sonra yüksek sıcaklıklarda şekillendirilerek plastik haline getirilir ve kullanılır. PVC, polimer zincirinde klor otomu taşıyan ender termoplastiklerdendir. Klor içermesi nedeni ile PVC'nin alev alma sıcaklığı yüksektir, alev tutuşduğunda kendiliğinden hemen söner. PVC çok yüksek sıcaklarda termal olarak kolaylıkla bozulur ve korrozif bir gaz olan hidroklorik asit çıkartır. PVC, diğer polimerlere kıyasla daha fazla miktarda ve çeşitte katkı maddesi ile karıştırılabilir. Bu nedenle de, PVC plastik malzemenin maliyeti nispeten düşüktür; genel ve çok amaçlı kullanım sağlar. PVC, Polietilen'i takiben en çok kullanılan bir polimer türüdür.

img

PVC NERELERDE KULLANILIR?

PVC,ilk kez 1920'li yıllarda sentezlenmiş ancak 1930'lu yıllardan sonra kullanılmaya başlanmış ve kullanımı özellikle II. Dünya Savaşı yıllarında artmış; son 20-30 yıllık süreçte ise en yaygın kullanılan polimer türlerinden biri olmuştur.

Pvc, inşaat sektöründen (pencere profil, kapı, panjur, sulama ve pis su boruları, duvar-yer ve çatı kaplama malzemesi olarak) ambalaj-paketleme sanayiine (bi-oriente ince shrink film, kapak içi mantarı, şişe ve torba yapımında), tıptaki çeşitli uygulamalardan (kan torbası, serum tüpü, ameliyet eldiveni va kalp kateter'i olarak) elektrik-elektronik malzeme yapımına (yüksek volt izolatörü, optik fiber kılıf zarfı olarak), otomotiv alanındaki kullanımlarından (cam fitili/silecek sistemi, döşeme, paspas olarak), çeşitli diğer tüketim eşyasının üretimine (oyuncak, çaşitli sportif malzeme, muşamba, suni deri ve ayakkabı; ve hatta kredi kartlarının yapımına) kadar, kısaca hayatımızın hemen her alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.

PVC ÇEVRE DOSTU MUDUR?

PVC'nin diğer plastikler gibi, çevreyi kirlettiği ve zarar verdiği öne sürülür. Oysa PVC'nin çevreye olan etkisi, öncelikle ''görsel'' dir.

Yoğunluğunun az ve üretilen parçaların genellikle büyük hacimde olmaları nedeni ile, atıklar içinde diğer plastik atıklar gibi, hemen göze çarparlar. Ancak, dikkat edilirse;

PVC atıklar, kağıt ve cam atıklar gibi, toplanıp değerlendirilebilir (vinil cam profili veya diğer plastik malzeme üretim hattına belli oranlarda eklenerek tekrar kullanılabilir , hatta elyaf haline getirilerek tekstil sanayiinde değerlendirilebilir,

PVC malzeme çevreye zarar vermek bir yana, bir anlamda çevreyi koruma görevini de üstlenmiştir. PVC'nin pencere profili veya kapı imalinde kullanılması ile ''ahşap ikame edilmekte'' ağaç kesimi azalmakta ve ormanların korunması sağlanmaktadır. Bu açıdan PVC, ''çevre dostudur'', ''çevreyi koruma görevini de üstlenmiştir''.

Pencere profil ve kapı üretiminde sıkça kullanılan malzemeler, PVC-Alüminyum ve Ahşap'tır. Yapılan bir çalışma (EMPA 1991/2), ahşap ve PVC'den yapılan pencere profillerinin, ''15 yıllık ortalama kullanımları dikkate alındığında'' , '' PVC pencerelerin sert ahşap olandan %46, yumuşak ahşap olandan %40 daha ucuz olduğu '' ve çevre etkilerinin benzer olduğu sonucunu göstermiştir. Bu sürede PVC profiller hiç boyama istemez iken ahşap malzemenin bir çok kez boyanması gerekecektir. ''Üretimden yok olana kadar yaşam döngüsü ve bu döngü sırasında çevrenin etkilenme derecesini dikkate alan güncel bir değerlendirme sistemi olan LCA (Life Cycle Assesment) analizleri de, aynı sonuçalrı paylaşmaktadır. Alüminyum üretiminin ise, PVC'den yaklaşık 4 kat fazla enerji gerektiği ve bu sektörün çevreyi çok kirlettiği bilinmektedir.

PVC, tüm plastiklerde olduğu gibi, hafiflik sağlamaktadır. PVC, ahşap'tan çok daha hafiftir.Öte yandan aynı hacimdeki Alüminyum ve PVC bloklar karşılaştırılır ise, PVC'nin yaklaşık iki kat daha hafif olduğu görülür.

PVC pencere profilleri kullanımının bir diğer çevre katkısı, sağladığı iyi izolasyon nedeni ile yakıttan tasarruf ettirmesi ve çevrede oluşan hava kirliliğini arttırıcı etkisi olan karbon dioksit gibi çeşitli yakıt gazlarının azalmasına yol açmasıdır. Bu konuda, Ahşap-Alüminyum ve PVC'nin ısı iletim katsayıları karşılaştırılırsa;sırası ile, AHŞAP: 8W / m2. K;Alüminyum: 5.9 w / m2. K; PVC: 0.8 W / m2. K değerleri ile, salt PVC malzeme kullanımı ile yakıt miktarında % 30-50 oranlarında daha az kullanım olacağı anlaşılır. Kullanılan yakıttaki azalma, aynı ölçüde çevre kirliliğinde azalmaya, daha az atık gaz ve kül'e yol açacak ve ekonomik olarak da kazanım sağlayacaktır.